Zijn gedachtegoed is nog springlevend. Steiner was een inspiratie bron voor vele kunstenaars zoals Piet Mondriaan, Wassily Kandinsky en Joseph Beuys en is dat nog steeds voor hedendaagse kunstenaars en designers als Olafur Eliasson en Konstantin Grcic. De tentoonstelling laat een rijke verzameling van meubels, maquettes, sculpturen en ‘blackboard' tekeningen zien en biedt een fascinerend inzicht in zijn leven, werk en wijdverbreide gedachtegoed.
Vernieuwende ideeën
Eind negentiende eeuw presenteert Steiner zijn ideeën als een universele leefwijze waarin wetenschap, kunst en spiritualiteit samensmelten. In Steiners visie heeft alles met alles te maken; het planetaire stelsel beïnvloedt de groei en bloei van de natuur en het welzijn van de mens, en de mens moet zich hiervan bewust zijn. Hij ontwikkelt de antroposofische leer, die uitgaat van de vrije ontplooiing van de mens door onderzoek, innerlijke scholing en de verbinding van het aardse met het geestelijke. Steiner zet zijn artistieke en filosofische inzichten in om het dagelijks leven op een praktische manier te verbeteren. Zijn vernieuwende ideeën trekken, naast soms stevige kritiek, veel volgelingen aan. Ruim een eeuw later werken wereldwijd honderden vrijescholen en vele gezondheidsklinieken, boerderijen en financiële instanties volgens zijn antroposofische grondbeginselen.
Intrigerende wisselwerking
De tentoonstelling in de Kunsthal plaatst Steiner in de context van zijn tijd, waarin nieuwe kunststromingen en natuurwetenschappelijke ontdekkingen elkaar in hoog tempo opvolgen.
Te zien is hoe Steiner onder deze invloeden zijn ideeën vormt en met de wereld deelt. Aandacht is er voor de intrigerende wisselwerking met beroemde tijdgenoten als Friedrich Nietzsche, Franz Kafka, Piet Mondriaan, Wassily Kandinsky en Frank Lloyd Wright. Daarnaast toont ‘Alchemie van het alledaagse’ hoe Steiner een geheel nieuwe ‘organische’ esthetica in architectuur en design ontwikkelt. De meubels en gebouwen met de natuurlijke vormen die zo kenmerkend zijn voor Steiners werk, tonen een duidelijke parallel met hedendaags design van kunstenaars, vormgevers en architecten als Olafur Eliasson, Ronan & Ewan Bouroullec en het Rotterdamse bureau 24H Architecture.
De tentoonstelling is een samenwerking met het Vitra Design Museum in Weil am Rhein, met bruiklenen en medewerking van het Rudolf Steiner Archief en de kunstcollectie van het Goetheanum. ‘Rudolf Steiner. Alchemie van het alledaagse' wordt mede mogelijk gemaakt door alle deelnemers van de BankGiro Loterij (de cultuurloterij van Nederland), Kulturstiftung des Bundes, Dr. Hauschka Cosmetics, Weleda, Iona Stichting, Van Leeuwen Van Lignac Stichting, Elise Mathilde Fonds en het Breeman Talle Fonds (beheerd door het Prins Bernhard Cultuurfonds).
Pers
Vul uw gegevens in als u bestanden bij deze tentoonstelling wilt downloaden.
Partners
Vriendenloterij
Cultuur verbindt, inspireert en verrijkt en vertelt het verhaal over waar wij (als Nederlanders) vandaan komen. Cultuur is echter ook kwetsbaar en verdient bescherming, zodat wij en toekomstige generaties ervan kunnen blijven genieten.
Elise Mathilde Fonds
De doelstelling van het Elise Mathilde fonds is de ondersteuning van behoeftige personen en instellingen die een algemeen sociaal, cultureel of ideïl doel nastreven.
Prins Bernhard Cultuurfonds
www.cultuurfonds.nl
Weleda
De natuur, dat zijn wij. Soms zou je dat bijna vergeten. Hoe maakbaar wij en de wereld ook lijken te zijn, de natuur wint altijd. Zij weet wat we nodig hebben en brengt ons in balans. Hoe verder we van de natuur verwijderd raken, hoe verder we verwijderd raken van onszelf.
Vitra design museum
The Vitra Design Museum numbers among the world’s leading museums of design. It is dedicated to the research and presentation of design, past and present, and examines design’s relationship to architecture, art and everyday culture.