Poëzie en gelaagdheid
Jan Roelands werk schreeuwt niet om aandacht. Daar is het te subtiel voor, en te precies. Hij schildert voorwerpen die hij vereenvoudigd weergeeft: wc-papier, een hamer, een tafel, een palet met een penseel. Gestileerde vormen die zweven tussen figuratie en abstractie. De weergave van een eend in drie cirkels en een driehoek getuigt van moed, maar ook van humor. De verfhuid geeft blijk van het langdurige proces dat de schilder met het doek heeft doorgemaakt. De poëzie en gelaagdheid van zijn werk wordt door een grote groep bewonderaars gewaardeerd. Onder zijn vrienden en bekenden zitten een heel aantal schrijvers en kunstenaars. Speciaal voor de tentoonstelling schreven Rudi Fuchs, Ina van Zyl, K. Schippers, Tijs Goldschmidt, Steven Aalders en Jan Andriesse teksten en een tekening over zijn werk waarin zij op toepasselijke wijze bijdragen aan een gezamenlijke herinnering.
HOLLANDSE MEESTERS
Over Jan Roeland
Jan Roeland (IJsselmuiden, 12 februari 1935 – Amsterdam, 8 november 2016) is als autodidact begonnen met schilderen. Sinds 1959 was hij woon- en werkachtig in Amsterdam, waar zijn werk vooral in galeries te zien was. Zijn werk is opgenomen in diverse museale collecties, bedrijfscollecties en particuliere collecties. In 1981 won Roeland de Jeanne Oosting Prijs en in 1998 de Sandbergprijs. Er verschenen gedurende zijn leven twee uitgebreide monografische publicaties van zijn werk. Roeland was een gepassioneerd docent en gaf les aan de Academie voor beeldende kunst in Enschede en aan de Rijksacademie in Amsterdam.
Publicatie
Bij de tentoonstelling verschijnt de publicatie ‘Jan Roeland. Een hommage’. Met teksten van Rudi Fuchs, Ina van Zyl, K.Schippers, Tijs Goldschmidt, Steven Aalders en Jan Andriesse uitgegeven door Waanders & de Kunst. De publicatie is voor €19,95 te koop in de Kunsthalwinkel vanaf 18 maart.
Tentoonstelling Slewe Gallery
Gelijktijdig heeft Slewe Gallery in Amsterdam een tentoonstelling met het laatste werk van Jan Roeland. De tentoonstellingen vormen gezamenlijk een hommage aan een schilder die beeldbepalend is geweest voor de Nederlandse schilderkunst.