Van 1970 tot 1975 reist Holdt kriskras door het land en legt met een eenvoudige camera de sociale ongelijkheid bloot. Hij toont aangrijpende portretten van mensen die aan de onderkant van de maatschappij leven. Achter zijn foto's gaan tal van menselijke drama's schuil.
Holdt maakt foto's die nog steeds actueel zijn, zeker nu de hoge werkeloosheid en het gebrek aan betaalbare medische zorg voor veel Amerikaanse burgers tot erbarmelijke omstandigheden kan leiden.
Beklemmend tijdsbeeld
Vijf jaar lang logeert Jacob Holdt nagenoeg zonder geld op zak bij ruim vierhonderd Amerikaanse gezinnen. Hij verblijft bij arme migrantengezinnen en raakt bevriend met criminelen in de ghetto's, drugsverslaafden en prostituees, maar leert ook rijke families kennen zoals de Rockefellers. Omdat zijn ouders de verhalen uit zijn brieven niet geloven, sturen ze hem een goedkope camera om zijn belevenissen mee vast te leggen.
Holdt fotografeert zijn talloze persoonlijke ontmoetingen op registrerende wijze zonder te oordelen. De geportretteerden kijken niet in de camera en tonen hun overlevingsdrang op verschillende manieren. Hij brengt rassenhaat en politieke spanningen in beeld als hij bevriend raakt met leiders binnen de Ku Klux Klan en tijdelijk werkt voor de staf van de Republikeinse presidentsverkiezingen. Als kind van zijn tijd maakt hij deel uit van de grote anti-Vietnam demonstraties. Daarnaast brengt Holdt de Black Power beweging in beeld, en bezoekt hij vrienden die door gewelddadige acties in de gevangenis terecht zijn gekomen.