De reportage van Sanne Donders toont op een intieme manier de grote verschillen in interesses van de tieners, die zo typerend zijn voor deze leeftijd. Ze zoomt in op het dagelijks leven van de jongeren en volgt ieder van hen één hele dag, van opstaan tot slapen gaan. In haar streven de identiteit van de dertienjarigen vast te leggen, beweegt ze zich als een schaduw om hen heen. De één wordt – net wakker – geportretteerd terwijl hij slaperig in de camera kijkt, zijn knuffels nog onder zijn arm. Een ander onderbreekt het passen van een behaatje, voor een selfie met vriendinnen die ook in het pashokje staan.
Jet van Schie gaat in haar analoge zwart-wit foto’s op zoek naar de stilte van het moment en combineert haar beelden met selfies die de jongens en meiden op Instagram posten. Zo ontstaan contrastrijke combinaties die de kijker bewust maken van de dubbele wereld waarin de jongeren vaak leven. Huiselijk televisie kijken, dicht tegen zijn vader en broertje aan op de bank, en ondertussen een foto uploaden op social media waarop hij stoer poseert tussen vrienden.
Beide series tonen de verschillen en eigenheid, maar ook de vele overeenkomsten tussen opgroeiende pubers. Het bevolkingsonderzoek Generation R van het Erasmus MC en de Erasmus Universiteit Rotterdam volgt de groei en ontwikkeling van de dertienjarigen al vanaf voor hun geboorte. De resultaten van het onderzoek vormen een onderdeel van de tentoonstelling ‘Ik ben dertien’.
Sanne Donders
Voor Sanne Donders (1982) is Rotterdam de context en het overkoepelende thema van haar werk. Sinds 2013 maakt zij van opstaan-tot-slapen-gaan-reportages van Rotterdammers. Ze volgde bijvoorbeeld de tachtigjarige heer Redan die nog steeds werkt als fietsenmaker, de elfjarige Nadir die voetballer Messi wil worden en een vijfjarige tweeling die op ontdekkingstocht is. Met de reportage over kunstenaar Eveline Ketterings wint in 2016 Donders de Zilveren Camera in de categorie Kunst, Cultuur en Entertainment. Sanne Donders wil met de reportages de stad Rotterdam en haar bewoners in een ander perspectief te zetten.
Jet van Schie
Jet van Schie (1981) richt zich, sinds haar afstuderen aan de Willem de Kooning Academie, op de fantasiewereld en hoe dit tot uiting komt in het echte leven. Ze vraagt zich af waar de werkelijkheid eindigt en de fantasie begint. Dit onderzoekt Van Schie door het fotograferen van cosplayers, miniatuurwerelden in voortuinen maar ook nepbloemen op begraafplaatsen.
De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door Stichting Bevordering van Volkskracht, Stichting De Verre Bergen, Erasmusstichting, Generation R en ‘Science Meets City’, het programma ter gelegenheid van het 21ste lustrum van de Erasmus Universiteit Rotterdam.