In de tentoonstelling ‘Chinese reis’ neemt de Rotterdamse fotograaf Eli Dijkers de kijker mee naar China. Hij raakt geïntrigeerd door ‘het land van de draak’, dat zo’n snelle transitie doormaakt dat iedere reis weer als nieuw lijkt. De fotograaf is kijkgierig en niets lijkt hem te ontgaan. Zowel mens, dier als omgeving legt hij met aandacht vast tijdens zijn tochten door Shanghai en Fuijan. Dijkers beelden laten een fotograaf op doortocht zien, vaak met een poëtische blik en altijd met gretige passie.
Grote steden zijn fantastisch omdat er veel mensen zijn. Het leven speelt zich als een soort film voor je ogen af.
Met gretige passie
In- en uitzoomend ontstaat bij Eli Dijkers een beeldpoëzie van licht en leven, huidige en vervlogen tijden, vreemde en bekende structuren, mensen en dieren in kleine en in grote ruimten. Zijn foto’s laten zien dat hij zich ondanks de hectiek van de stad, steeds opnieuw weet te focussen. Hij heeft oog voor vreemde, bijna surrealistische momenten, die nieuwsgierig maken en de kijker veel ruimte overlaten voor eigen interpretatie. Zijn liefdevolle aandacht voor dieren waar in China wat anders mee wordt omgegaan dan in Nederland gebruikelijk is, valt op.
Eli Dijkers
Na een carrière in de farmaceutische industrie neemt Dijkers tijd en ruimte voor fotografie, én met succes. Eli Dijkers (1978) studeert in 2012 af aan de Fotoacademie Rotterdam met het project 'Temporal Existence', waarin hij zijn interpretatie van de stad Rotterdam toont. In 2017 wint Dijkers de Porto Coeli Artist Residency Award tijdens de elfde editie van de International Contemporary Art Biennale in Florence.