De 48-sterren tellende Amerikaanse vlag wapperde op het achtersteven van het Amerikaanse marineschip LCC 60. Dit schip leidde op 6 juni 1944 - de dag die de geschiedenis zou ingaan als D-Day - de invasievloot en de eerste Amerikaanse troepen naar het invasiestrand van Utah Beach. Het navigatievaartuig slaagde er als eerste in de Normandische kust te bereiken en deze landingen in Normandië vormden de opmaat naar de bevrijding van West-Europa. Commandant van het eerste landingsvaartuig was de toenmalige luitenant ter zee Howard Vander Beek, wiens vader in Nederland is geboren. Vander Beek neemt de vlag de rest van de oorlogsperiode met zich mee in een rugzakje als lucky charm (geluksbrenger). Thuis bewaart hij de vlag in een kistje in zijn kelder. Na zijn overlijden in 2014 wordt de gehavende vlag op een veiling aangeboden en verworven door een Rotterdamse kunstverzamelaar, die tijdens het bombardement op Rotterdam in 1940 familie verloor. Voor het eerst is de D-Day vlag in deze stad te zien.
Defensie ondersteunt de verplaatsing van de vlag van het Nationaal Militair Museum in Soesterberg naar de Kunsthal Rotterdam en onderstreept hiermee haar dankbaarheid voor de offers die zijn gebracht voor onze vrijheid.
Samenwerking
De presentatie ‘D-Day vlag 75 jaar. Symbool van vrijheid’ is mede mogelijk gemaakt door het Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg (vfonds), in samenwerking met het Nationaal Militair Museum en met dank aan Bert Kreuk en Theo Schols.