Summerschool Blog 2022
12 juli, 2022 - 21 augustus, 2022
De All you can Art Summerschool is van start! Dertig creatieve talenten - van alle leeftijden, achtergronden en opleidingsniveaus - doen mee en krijgen de kans om zich zes weken lang op artistiek gebied te ontwikkelen. Dit jaar staat het thema Safe Space centraal, en werken de studenten samen met de kunstenaars aan verschillende opdrachten en projecten rondom dit thema, en leren zij de Kunsthal en Rotterdam beter kennen. Hoe dat gaat, lees je in deze blog. Volg de Summerschool studenten 2022 en kom ook meedoen in het open atelier!
Finissage Summerschool 2022
Afgelopen zondag namen we in het Kunsthal Auditorium afscheid van de groep All you can Art Summerschoolstudenten tijdens een feestelijke finissage. Met een persoonlijk praatje van de kunstenaars en een certificaat werd deze bruisende zomer bomvol kunst afgesloten voor de studenten!
De Summerschool door de ogen van: Ingrid
Op deze blog nemen verschillende Summerschool-studenten je mee in hun ervaringen en leerproces. Dit keer is dat Summerschool-student Ingrid. Ingrid is choreograaf, danser en dans- en yogadocent. Ingrid vertelt:
Twee jaar geleden liep ik met een vriendin van mij door de kunsthal en belandden wij bij de All you can Art Summerschool. Ik werd onmiddellijk blij van die creatieve explosie van kleur en vorm, waar je de kunstenaars bezig zag met verschillende opdrachten. Juist dat werkproces is inspirerend om te zien en ook gingen de deelnemers van All you can art als vanzelf in gesprek met het publiek wat langs kwam in de verschillende ateliers.
Toen in het voorjaar de Kunsthal voorbij flitste op facebook met de oproep tot aanmelding heb ik mij opgegeven. Ik had nu de mogelijkheid en de tijd en heel veel zin in een nieuwe impuls. Na jaren veel gegeven te hebben aan mijn eigen bedrijf en gezin diende deze mogelijkheid zich aan. De toelating kostte even wat moeite maar zette ook gelijk de toon. Je krijgt een opdracht en ga het lekker uitzoeken, maak er iets moois van, en kies je eigen weg. Ik heb een filmpje gemaakt in de volkstuin met windmolentjes, balletschoenen, geluid van de vogels en de wind, babyschoentjes van mijn dochter, tekeningen van de honden, teksten uit mijn voorstelling e.a. Een beeld van mijn leven in 2 minuten.
Van iedere dag tot nu toe heb ik genoten. Leuke workshops van IBB alumni afkomstig uit de Nederlandse Antillen. Deelnemers van verschillende leeftijden, nationaliteiten en achtergronden, een bonte mix. We spreken Engels en Nederlands door elkaar, dat geeft soms wat verwarring maar het beeldmateriaal vertelt genoeg.
Ik heb veel geleerd en vond het heerlijk om al die impulsen te krijgen. Binnen twee of drie uur hadden we weer iets nieuws gemaakt, stond of hing er weer een nieuw kunstwerk of was het gewoon mislukt. Dat kan en mag ook, je neemt je persoonlijke leven en ‘your state of mind ‘ mee in je kunst maken en daardoor is het ook altijd een persoonlijk verhaal. We leren elkaar daardoor goed kennen en we zien ook dat we in die zes weken een ontwikkeling doormaken. Wat een talenten!
Workshop Grafiek
De Summerschool-studenten volgen tijdens hun deelname aan de All you can Art Summerschool verschillende workshops. Onder leiding van All you can Art kunstenaar Liesbeth Labeur leren de studenten alles over grafiek. De eerste les bestaat uit het leren toepassen van de droge naald techniek. Om vast een beetje op te warmen starten de studenten voorafgaand aan de les met ‘tekenochtendgymnastiek’.
Work in progress
Tijdens de derde week van de Summerschool werken de studenten samen met de kunstenaars - en met elkaar - weer hard aan verschillende opdrachten rondom het thema Safe Space. Naast de opdrachten staan er verschillende workshops en lectures op het programma, en trekken de studenten er regelmatig op uit. Zo bezoeken ze de kunstinstelling Brutus in Rotterdam en dragen de studenten hun steentje bij aan het project van All you can Art kunstenaar Gerson Kronstadt in cultuurhuis WORM Rotterdam.
De Summerschool door de ogen van: Lidory
Tijdens de Summerschool nemen verschillende studenten je mee in wat ze doen, denken en leren. Zo ook Summerschool-student Lidory. Lidory is twintig jaar en heeft vorig jaar een aantal zaterdagen meegedaan met de Summerschool. Dit smaakte naar meer en daarom besloot ze zich dit jaar aan te melden. Ze is al een aantal jaar bezig met kunst en wil graag meer leren.
Het is de tweede week van de Summerschool en Lidory vindt het verbazingwekkend hoeveel je leert jezelf uit te dagen. Door aan de slag te gaan met verschillende opdrachten ontdekt ze hoeveel mogelijkheden er zijn om kunst te maken. Deze week staan er verschillende opdrachten op het programma, waaronder bouwen in 3D met verschillende materialen, iets wat Lidory altijd al wilde doen en een van de redenen waarom zij zich voor de Summerschool heeft aangemeld. Ze ziet de Summerschool als een kans om – naast het ontwikkelen van haar artistieke skills – mensen van verschillende leeftijden en culturen te ontmoeten waardoor een veilige en leuke sfeer ontstaat, een Safe Space.
Diezelfde week gaan de studenten verder met de opdracht om hun Safe Space te verbeelden op houten panelen, waarbij dit keer het houten paneel een andere vorm moet aannemen. Er wordt flink gezaagd, geplakt en gewerkt. Tirzo Martha vertelt de studenten tijdens een lecture alles over wat er komt kijken bij een maakproces en IBB-Alumni Rinella Alfonso verzorgt een workshop. De studenten worden gevraagd met iemand samen te werken met iemand die het minst op je lijkt qua persoonlijkheid, en te kijken welk proces er in de samenwerking ontstaat. Ook stond er nog een Tai Chi lesje op de planning voor de nodige ontspanning, geleid door de kunstenaars van de Pauluskerk.
De kop is eraf!
De eerste week van de Summerschool zit er inmiddels op! Afgelopen week zijn de Summerschool-studenten begonnen met verschillende opdrachten rondom het thema Safe Space. Er wordt gestart met een associatieopdracht van All you can Art kunstenaar Gerson Kronstadt, waarin de vraag ‘wat is een Safe Space?’ centraal staat. De studenten verbeelden in tweetallen hun antwoord op houten panelen. Belangrijk is dat ieder zijn of haar eigen stijl gebruikt, maar dat het kunstwerk wel één geheel is.
Vele andere opdrachten en activiteiten volgen die week. Zo gaan de studenten met All you can Art kunstenaar David Bade aan de slag met het verbeelden van hun fysieke en/of mentale gebrek in een schilderij, dat later wordt toegevoegd in de ‘schilderijengrot’ in het open atelier van David Bade. Er wordt met Roxette Capriles gewerkt aan een opdracht rondom perspectief in de tentoonstelling Here We Are! Ook wordt het verhalenhuis Belvédère in Katendracht bezocht, waar de studenten een rondleiding en uitleg krijgen over het gebouw, dat vroeger fungeerde als onderduikadres tijdens de Tweede Wereldoorlog. De studenten worden gevraagd na te denken over wanneer een ruimte of omgeving kan worden gezien als een Safe Space. Genoeg gedaan én gezien tijdens de eerste week van de Summerschool. Stay tuned voor meer updates, foto’s en mooie verhalen!
Kick-off All you can Art Summerschool
We zijn weer begonnen! Op zondag 10 juli vond de feestelijke kick-off plaats van All you can Art en de Summerschool tijdens Kunsthal LIVE OP ZONDAG. Het zomerse buitenfestival stond die dag volledig in het teken van Instituto Buena Bista Curaçao en All you can Art.
Alle Summerschool-studenten kregen van te voren de opdracht mee om het thema Safe Space – dat dit jaar centraal staat tijdens All you can Art – te verbeelden met als startpunt een gele rugzak. Tijdens de kick-off presenteerden de Summerschool-studenten één voor één hun Safe Space aan elkaar, en vertelden zij in drie woorden wat Safe Space voor hen betekent. Na deze introductie trokken de Summerschool-studenten en hun creaties met een muzikale parade door de stad, begeleid op de muziek van Ojo Rey den Tambu. De parade eindigde bij Kunsthal LIVE OP ZONDAG, waar David Bade en Tirzo Martha na inspirerende woorden het startsein voor de Summerschool gaven.
Op dinsdag 12 juli was de eerste dag officiele van de Summerschool. Zes weken lang gaan de studenten met de kunstenaars aan de slag volgens het meester-gezel principe. Aan de hand van een spel leren de studenten elkaar kennen en vertellen zij elkaar wat ze interessant vinden aan kunst. Vervolgens werken ze aan verschillende opdrachten, en wordt er dieper ingegaan op de rugzakken waarin de studenten hun Safe Space hebben verbeeld. De rugzakken hebben een mooi plekje gekregen op het podium in het Auditorium en kunnen door iedereen worden bewonderd!