Zondag 10 oktober neemt Afrovibes het Auditorium van de Kunsthal over voor een dag met dans, muziek, art performances, film en fashion van onder meer Jelili Atiku, Dox, Roziena Salihu, Samwel Japhet in samenwerking met Codarts, Athi Patra Ruga en Cruelwill.
Shifting Spaces, Tilting Times
Dit jaar is het thema van het festival ‘Shifting Spaces, Tilting Times’. Veel dingen lijken te verschuiven en te kantelen. Klimaat, grenzen, migratie, Black Lives Matter, democratie. Actuele Afrikaanse kunstenaars werken op het breukvlak van deze grote veranderingen. Voor hen zijn de grote verschuivingen in onze wereld en kantelingen in ons denken ook een afrekening met het verleden om onze manier van denken en onze houding in het heden te kunnen veranderen. Over wie we zijn, denken te zijn en misschien zouden willen zijn. Het is de kracht van verandering die Afrovibes dit jaar op de voorgrond plaatst.
Programma
Hetzelfde programma wordt twee keer uitgevoerd: Blok I van 12.00 tot 14.00 uur en Blok II van 15.00 tot 17.00 uur. Bij het eerste programma is er een film van Athi Patra Ruga te zien, bij het tweede programma is een film van Thania Petersen te zien.
circa 20 min. | Èjì O&YÈ (ÌPÒRÍ III) – Jelili Atiku |
circa 20 min. |
Symphony of 21 – DOX / Batalo East / ArtBeat Amsterdam / Afrovibes Festival |
circa 15 min. |
Spoken Word performance Roziena Salihu |
circa 20 min. |
In Between Time - Samwel Japhet i.s.m. Codarts |
circa 10 min. | Film Blok I: Athi Patra Ruga - Over the Rainbow Film Blok II: Thania Petersen _ Kassaram |
circa 15 min. | Muziek door Reinel Bakole |
circa 20 min. | Fashion Show met Cruewill, Afroca & Samora Esajas/Royal Guard |
Tickets
- Kosten voor deelname zijn 16,50 (volwassen tarief). Jeugd t/m 17 jaar is gratis, en Museumkaart en Rotterdampas zijn geldig.
- Met het ticket kun je ook alle tentoonstellingen in de Kunsthal bezoeken.
Jelili Atiku
Èjì O&YÈ (ÌPÒRÍ III)
Hoe behouden we onze innerlijke emotionele veerkracht?
De Nigeriaanse podiumkunstenaar Jelili Atiku laat zien dat we ons op een kantelpunt in de tijd bevinden, een verschuivende wereld waarin we leven en waarin spanningen oplaaien. Jelili onderzoekt met kostuums en soundscapes hoe we onze innerlijke emotionele veerkracht kunnen behouden.
IN BETWEEN TIME
Choreografie Samwel Japhet, dansers van Codarts & Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (AHK)
Drie jonge dansers van Codarts in Rotterdam en de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten verkennen hoe de relaties die we hebben met onze vrienden, familie en tijd ons leven bepalen. Hoe beinvloeden ze onze ervaring? Deze dansvoorstelling is deel van het Artist in Residency programma, de resultaten worden gepresenteerd tijdens het festival.
SYMPHONY OF 21
We leven in een wereld waar samen dansen niet meer vanzelfsprekend is. Maar de behoefte om te feesten en het leven te vieren is groot. In een legale coronaproof rave brengen tien dansers je met constante elektronische muziek in een hypnotiserende trance. Symphony of 21 is een dansvoorstelling met invloeden uit de Oegandese muziekscene. Laat je meevoeren vanaf je stoel en voel de energie!
Film Athi Patra Ruga
De video performance van van Athi Patra Ruga gaat over de teloorgang van Zuid-Afrika als regenboognatie. Athi Patra Ruga graaft in het collectieve geheugen en de nationale mythes van Zuid-Afrika. Samen met de Zuid-Afrikaanse artiest Angel Ho speelt hij onder andere een eigen versie van het nummer ‘Weekend Special’ van Brenda Fassie als eerbetoon aan het overleden popidool, die bekend staat als de 'Madonna van de Townships'. Glitter en glamour zet Athi-Patra Ruga in als weerwoord tegen trauma en verdriet. In zijn woorden ‘humor, kleur, mode en popmuziek hebben evenveel kracht als woede en verontwaardiging’.
Film Thania Petersen
In deze video performance analyseert Thania Petersen de artistieke strategieën die worden gebruikt bij het creëren en in stand houden van culturele scheidslijnen tussen mensen. Ten tijde van het kolonialisme, maar ook nu in onze tijd. Zij laat zien hoe we nog steeds onderscheid maken tussen groepen door het gebruiken van exotische ‘oriëntalistische’ beelden en opvattingen over verschillende culturele gemeenschappen in de wereld.
Muziek door Reinel Bakole
Reinel Bakole, instinctief en avant-gardistisch, is een multidisciplinaire artieste wiens vrije geest niemand onverschillig laat. Geïnspireerd door haar verbondenheid met de natuur en haar relaties met anderen, leidt Reinel Bakole ons rond met haar spookachtige stem waarvan de lichte kras een ontroerende gevoeligheid verraadt.