In de spotlight
10 juli, 2021 - 5 september, 2021
All you can Art is een open atelier, tentoonstelling en Summerschool ineen, waarbij iedereen - maar dan ook echt iedereen - volgens het meester-gezel principe de kans krijgt kunst te maken, te leren en te ontdekken. Deze diepgaande samenwerking van Kunsthal Rotterdam met Instituto Buena Bista (IBB) Curaçao is na vijf succesvolle edities niet meer weg te denken uit het culturele landschap van Rotterdam. Onder de bezielende leiding van kunstenaars David Bade en Tirzo Martha landt All you can Art deze editie weer in de Kunsthal. Een bijzondere editie, waarin de kunstenaars worden aangesproken op hun talent te improviseren en flexibele, creatieve oplossingen te bedenken. Lees de bijzondere verhalen en ontmoetingen van de kunstenaars en deelnemers van All you can Art op deze pagina!
DenkTank: Kunst ontzorgt
Een bijzondere DenkTank gisteren in het Kunsthal Auditorium samen met Reakt. Deze zomer is een intensieve samenwerking opgezet met deze organisatie die mensen met psychische problemen of een verslavingsachtergrond op weg helpt in hun dagelijks leven.
Kunstenaars Pris Roos en Gerson Kronstadt hebben de afgelopen weken op verschillende locaties van Reakt gewerkt met cliënten. Zij deelden hun waardevolle ervaringen tijdens deze DenkTank als input voor de gesprekken. Zoals Kronstadt het samenvatte: “De diamant is er al, hij moet alleen nog gepolijst worden.”
Want hoe kan een incidentele samenwerking continuïteit krijgen? Hoe kan kunst ontzorgen? En hoe kan kunst voor verbinding zorgen in een zorginstelling verspreid over verschillende locaties?
Om ervoor te zorgen dat kunst binnen Reakt en andere zorginstellingen een constante factor wordt, moeten kunstenaars aanwezig kunnen zijn en blijven. To be continued!
Finissage
Zes weken lang hebben de Summerschoolstudenten geleerd, gemaakt, ontmoet, ontdekt, geschilderd, gedrukt, gebatikt en gezaagd. Onder begeleiding van de All you can Art kunstenaars, hebben de studenten een unieke en inspirerende zomer beleefd waarin ze hun talenten hebben ontwikkeld.
Zondag 29 augustus namen we in het Kunsthal Auditorium afscheid van de groep All you can Art Summerschoolstudenten. Met een persoonlijk praatje van de kunstenaars en een certificaat werd deze bruisende zomer bomvol kunst afgesloten voor de studenten.
Uitgelicht: All you can Art kunstenaar Liesbeth Labeur
In bovenstaande video zie je met welk project kunstenaar Liesbeth Labeur deze zomer tijdens All you can Art bezig is geweest.
Uitgelicht: All you can Art kunstenaar Floor Spits
Floor Spits, deelnemer van Via Kunst, vertelt over het kunstwerk waar zij aan werkte tijdens All you can Art.
Uitgelicht: All you can Art kunstenaar Gerson Kronstadt
De werken die het publiek achterlaat ziet kunstenaar Gerson Kronstadt als kleine cadeautjes. In bovenstaande korte video vertelt hij over zjin All you can Art ervaringen.
Uitgelicht: All you can Art kunstenaar Pris Roos
Kunstenaar Pris Roos vertelt in deze korte video over de batiklessen die ze geeft tijdens All you can Art, samen met gastdocent Sabine Bolk. Wat houdt de techniek precies in? En waar komt het vandaan?
Batik met Sabine Bolk
Pris en Liesbeth houden zich gedurende All you can Art bezig met identiteit en activisme, waarbij ze beide teruggaan naar hun roots. De roots van Pris liggen in Indonesië, waardoor ze ervoor heeft gekozen aan de slag te gaan met Batik. Sabine Dolk is een Batik activist en artiest en gaf de summerschool studenten de workshop Batik. Ze startten met het maken van een papieren sarong, bestaande uit patronen gebaseerd op hun achtergrond. Met blanco oliepastels en aquarellen kregen zij een idee van hoe de resistentie-verf van Batik werkt. Vervolgens zijn ze écht aan de slag gegaan. In twee dagen maakten de leerlingen een kleine Batik met behulp van Cantings, aardappelstempeldoppen & Colet (de kleurstof aanbrengen met een penseel). Prachtige eindresultaten en een hoop mooie verhalen over achtergronden en identiteit.
Etsles door Liesbeth
Pris en Liesbeth houden zich tijdens de summerschool bezig met de onderwerpen identiteit en activisme, waarbij zij beide teruggaan naar hun roots. Hiermee werd een start gemaakt tijdens de etsles door Liesbeth, waarin de vraag centraal stond: ‘wat heeft jou gevormd?’. Belangrijke en heftige gebeurtenissen kwamen naar boven en de studenten gaven dit vorm tijdens het etsen. Een aantal studenten ging ook aan de slag met een andere insteek van identiteit en gebruikten hiervoor oude portretten van geliefden en familieleden.
Yoga met Pris
Niet teveel nadenken over de kunst die je maakt, maar gewoon doen. Dit was het doel van de yogales van de summerschool studenten, waar zij tussen de oefeningen door met houtskool op hun vel papier tekenen. De rest van de summerschool zetten de studenten de yogales voort.
De Reis van de Buitentuin naar de Binnentuin
Onderdeel van het kunstproject de Garden of Urban Delights deze zomer, van All you can Art kunstenaar Roxette Capriles, is de samenwerking met Kunstlab, een initiatief van Friendly Staling en SKARLokaal. Afgelopen week trok Roxette met de Summerschoolstudenten naar de wijk Slinge. In en om Atelier Bornerveld werkten zij samen met kinderen en andere wijkbewoners.
De kinderen en kunstenaars onderzochten tijdens een verbeeldingsvolle ‘Reis van de Buitentuin’ de relatie tussen mens, dier en plant, zodat we beter voor onze omgeving en elkaar kunnen zorgen. Daarbij werden kostuums en instrumenten gemaakt, verschillende rollen aangenomen – zoals de Hoeder, de Reiziger en Wildebos - en werd er naar schatten gezocht.
Op zaterdag sloot het project af met een échte reis naar de Binnentuin! In een groene optocht trokken de kinderen, ouders en kunstenaars naar de Kunsthal. Daar, in de nomadische tuin van Roxette, werd een magisch ei gevuld met dromen, ideeën en verlangens en op rituele wijze begraven.
Diep opgeborgen onder de grond van de Kunsthal zorgt het ei, gevuld met alle gevonden en zelfgemaakte schatten, de komende jaren voor verbinding tussen alle deelnemers aan het project en hun groene reis. Over vijf jaar wordt het ei weer opgegraven en worden alle verhalen gedeeld.
All you can Art zaterdag school
Door de vele aanmeldingen én om meer mensen op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met All you can Art, is er ook dit jaar een speciale zaterdageditie van de Summerschool. Qua uren minder intensief, maar qua beleving minstens zo intens!
Afgelopen zaterdag startte een verse groep studenten, waarbij ook een paar fanatieke oud-deelnemers opnieuw aanhaakten. Want kunst maken met All you can Art, dat kruipt in je bloed. Tijdens deze eerste dag ging de groep aan de slag met de opdracht om een Bijbelse plaat om te toveren tot een moderne variant. Dit leidde tot een verscheidenheid aan resultaten, maar vooral ook tot diepgaande discussies. Benieuwd wat de studenten deze zomer maken en beleven? Stay tuned en volg het op deze blog!
De Faalslang
Tussen alle werken van de All you can Art kunstenaars, waar je nog de hele zomer aan kunt meewerken, verschijnen regelmatig spontane kunstuitingen. Zoals deze ‘Faalslang naar de top’. Niet iedereen is altijd blij met wat hij of zij maakt. De vele tekeningen die in de Kunsthal achterblijven zetten Roxy aan het denken. Zij startte de ‘faalslang’ en de tekeningen vinden zo hun kronkelige pad omhoog, dwars door het Auditorium. Uiteindelijk zal de slang uitkomen in Roxy’s binnentuin, waar de slang wordt afgemaakt. Hoe ze dit gaat doen is afwachten, so stay tuned voor het eindresultaat!
Roxette’s secret garden
Locatie: Kunsthal
Middenin het Auditorium vinden we de kleurrijke Garden of Urban Delights van Roxette, waar ze het publiek uitnodigt om aan de slag te gaan in de tuin. De kleuren spatten ervan af en de tuin is gevuld met interessante objecten. Deze objecten passen bij een tuin, maar zijn nét even anders.
Achter de opvallende uitstraling van de tuin schuilt een stukje magie en diepgang. Roxette triggert de bezoekers tot dieper nadenken in plaats van het voeren van de alledaagse gesprekken die wij vaak voeren. Deze diepgang creëert Roxette door het stellen van de centrale vraag van het kunstproject: “Wie ben of zou je echt willen zijn?”. Het gaat om wie de persoon is buiten de norm van de maatschappij en wie hij of zij zou willen zijn of worden.
Tijdens het stellen van deze vraag maakt Roxette een foto van de bezoekers waarbij die de vorm aanneemt van wie hij of zij wil zijn. Dit kan anoniem zijn, als dier, wezen of een andere vorm. Gebaseerd op de vraag “wie wil je zijn of ben je echt” kan de bezoeker schilderen op, naast of om de foto van zichzelf en er precies van maken wie hij of zij wil zijn. Ook de bezoekers die niet op de foto willen zijn van harte uitgenodigd om het gesprek aan te gaan en de magie van beeld en diepgang te komen proeven. De tuin van Roxy is voor iedereen.
Bezoek aan het Rijksmuseum
Een bijzondere week voor de All you can Art Summerschool studenten én voor de kunstenaars van Via Kunst, die net als vorig jaar weer de hele zomer in de Kunsthal aan hun kunstproject werken.
Een dag lang waren zij te gast in het Rijksmuseum, waar nu de tentoonstelling Slavernij te zien is.
Kunstenaars David Bade en Tirzo Martha van All you can Art werken daar deze zomer samen met andere kunstenaars, waaronder IBB alumini, aan het project Look At Me Now. Het publiek kan bijdragen aan tien installaties en sculpturen die passen bij de tien personages uit de Slavernij tentoonstelling, zoals Oopje, Joao en Van Bengalen. Zo wordt er bij het personage Van Bengalen gereflecteerd op de namen die tot slaaf gemaakte mensen kregen door de bezoekers zich te laten afvragen waar hun eigen naam vandaan komt. De verhalen die hieruit ontstaan vormen creaties binnen het beeld.
Nog onder de indruk van de verhalen in de tentoonstelling gingen de studenten en kunstenaars aan de slag. Komende weken werken ze in de Kunsthal verder aan een opdracht rondom dit thema. Kom ook langs in de Kunsthal (en in het Rijksmuseum), kom kijken en vooral: doe mee!
Stokverven
Als je het auditorium binnenloopt zie je links van je een gigantisch doek. Het doek is voor de meesten van ons te hoog, waardoor dit in tegenstelling tot de onderkant nog niet zo onder geschilderd was. Liesbeth Labeur stond hiervoor klaar met een oplossing. Met meterslange stokken aan de penselen konden de studenten en bezoekers alsnog aan de slag met de bovenkant van het doek. Op naar een voller doek!
De stad in!
De Summerschool studenten trekken de stad in en treden naar buiten! De studenten maakten met kunstenaar Dik Kreuk een ‘stadsjutten-wandeling’ door De Kaap en brachten een bezoek aan Verhalenhuis Belvedere.
Ook waren ze te gast bij WORM Rotterdam, een cultuurhuis in de Witte de Withstraat. Directeur Jan Pier nam de tijd om de studenten alles te vertellen over de historie van de straat en het gebouw en vooral over de huidige invulling van dit creatieve paleis. In het pand bevindt zich onder meer een filmstudio, audiostudio, expositieruimte, performancezalen en zelfs een kapperszaak. Iedereen is welkom om een voorstel in te dienen en te werken aan zijn of haar project.
Je kunt je voorstellen dat de All you can Art-studenten zich direct goed thuis voelden bij dit creatief collectief voor mensen met passie voor kunst in welke vorm dan ook.
Summerschool aftrap
Locatie: Kunsthal
Het is weer zover... De All you can Art Summerschool is van start! De Summerschoolstudenten van alle leeftijden, achtergronden en niveaus ontwikkelen deze zomer zes weken lang hun creativiteit. Ze gaan samen aan de slag met de All you can Art kunstenaars.
Tijdens de kick-off gaan de groep studenten aan de slag met het project van de dag: ‘opdruk, afdruk, indruk & nadruk’. De dag begint energiek met kunstige ochtendgymnastiek door Gerson Kronstadt en een speciale voorstelronde en gaat over in het maken van een persoonlijke stempel onder begeleiding van Liesbeth Labeur. Vervolgens portretteren de studenten zichzelf met de indrukken van die dag en ontstaan er tijdens ‘de indruk’ door hen gemaakte maskers van het eigen zelfportret. Door met het zelfportret te experimenteren maken zij van een mooi werk een werk waar ze nóg trotser op zijn. De dag eindigt met ‘de nadruk’ waarin een reflectie van de dag, een gesprek over kunst en een stille meditatie centraal staan. Kortom; een mooie dag met een intensieve aftrap, opbloeiende vriendschappen en ontpopte talenten.
Via Kunst
Locatie: Kunsthal
Misschien ken je ze nog? De deelnemers van All you can Art samenwerkingspartner Via Kunst. Via Kunst maakt onderdeel uit van de Nico Adraans Stichting in Rotterdam. Hun atelier Via Kunst is een open atelier waar iedereen zijn creatieve hart kan luchten. Vorig jaar waren de kunstenaars de hele zomer te gast in de Kunsthal en werkten zij in het Auditorium aan hun kunstproject ‘Día de los Muertos’ (dag van de doden). Ook dit jaar zijn ze weer van de partij. Oud deelneemster Eva heeft er weer enorm veel zin in. In het dagelijks leven werkt zij vier dagdelen per week aan projecten bij Via Kunst. Zowel het kunst maken als het menselijk contact wat hierbij komt kijken, is iets waar zij en de andere deelnemers hun voldoening uithalen, of zelfs naar smachten zoals Eva uitlegt. In het open atrelier van Via Kunst en in de Kunsthal is er voldoende ruimte, die de deelnemers nodig hebben om hun beeldende kunst te ontwikkelen. Wanneer het over kunst gaat, begint Eva te stralen, terwijl ze normaal vrij ingetogen is. En dat is precies wat alle deelnemers met elkaar gemeen hebben: een oprechte passie voor kunst.
MEET THE ARTIST: Liesbeth Labeur
Vandaag maken we kennis met Liesbeth Labeur, onderdeel van het team van All you can Art kunstenaars. Ook zij staat de hele zomer klaar om samen met jou kunst te maken.
Liesbeth Labeur komt oorspronkelijk uit Nederland. Ze werd geboren op Walcheren, waar ze nu ook woont, maar bracht haar jeugd door aan de andere kant van de oceaan, op Curaçao. In haar artistieke praktijk staan piëtistisch vormgebruik en Babylonische beeldverwarring centraal. Tegenstelling en verwarring, waar ze met haar kunstwerken een nieuw evenwicht voor zoekt. Het tekenwerk van Labeur laat een intieme, naar binnen gekeerde leefwereld zien. In eenzelfde beweging werkt ze met iedereen, met groepen mensen van verschillende culturen, samen. Hiermee laat ze alle leefwerelden en handschriften toe in haar werk.
Deze zomer brengt Liesbeth Labeur haar werkplaats mee naar de Kunsthal, en reflecteert op activisme en identiteit. Hoewel teksten op protestborden in geen protestmars ontbreken, zegt een beeld meer dan duizend woorden. Uit liefde voor de beeldende kunst deelt Labeur daarom in haar werkplaats kennis over kunstenaarsmaterialen en -technieken.
MEET THE ARTIST: Gerson Kronstadt
Het team van All you can Art kunstenaars staat de hele zomer klaar om samen met jou kunst te maken. Maak hier kennis met Gerson Kronstadt en ontdek met welk project hij bezig is.
Gerson Kronstadt is twee jaar geleden afgestudeerd aan de Willem de Kooning Academie. Als IBB-alumnus met zijn wortels in Curaçao, laat hij zich inspireren door alledaagse taferelen. Zijn werk is maatschappelijk en politiek geëngageerd en een mix van performance, beeldende kunst en muziek.
Deze zomer werkt Gerson samen met de Summerschoolstudenten aan een muziekstuk en videoclip. De studenten zijn verantwoordelijk voor elk onderdeel, van hun eigen muziek componeren tot rekwisieten maken.
MEET THE ARTIST: Roxette Capriles
Binnen deze blog maak je kennis met het team van All you can Art en ontdek je met welk project ze aan de slag gaan. Kom snel langs om mee te doen!
Roxette Capriles is geboren en getogen op Curaçao. Ze studeerde in 2016 af aan de Willem de Kooning Academie en won de Drempelprijs met haar werk ‘Rots in de Brand’. In 2017 ging Capriles terug naar Curaçao om workshops aan studenten van het IBB te geven. Momenteel woont en werkt ze in Rotterdam, waar ze aan verschillende projecten werkt. Ze onderzoekt voortdurend de rol van de kunstenaar in de samenleving door anderen in haar atelier uit te nodigen om deel te nemen aan het proces van het maken, denken en spelen.
In de maand juli tovert Capriles haar atelier om tot een tuin. In de Garden of Urban of Delights wordt het publiek uitgenodigd de tuin te laten bloeien, door te knippen, te plakken en te fotograferen. Met de tuin als metafoor voor het leven, wordt het publiek de vraag gesteld: wat voor leven zou je willen leiden? Daarbij is niets te gek! En wordt het publiek uitgedaagd grenzeloos te fantaseren.
Egg Performance
Locatie: Museumpark
Tijdens de kick-off van All you can Art deden de Summerschoolstudenten samen met kunstenaar Gerson Kronstadt een speciale performance.
De performance staat in het teken van de afgelopen en huidige coronaperiode. Gedurende de dag wordt toegewerkt naar de performance, waarbij het uiteindelijke doel is het naarste moment uit deze tijd los te kunnen laten.
Door ‘Annemaria Koekoek’ kreten, een ei waar de studenten hun ervaringen mee kunnen delen en de parade door de stad met muzikale begeleiding van de kunstenaar en de studenten, worden de ervaringen losgelaten.
De stad door tijdens de kick-off
Zondag 11 juli trapten we All you can Art af en is zowel de tentoonstelling als de Summerschool officieel van start gegaan! De nieuwe lichting Summerschoolstudenten trok, vooropgegaan door All you can Art kunstenaar Gerson Kronstadt, in een feestelijke parade door het Museumpark en de stad. Vanaf deze week werken de studenten zes weken lang volgens het meester-gezel principe samen met kunstenaars in de Kunsthal en bij vele partners in de stad.