Open Atelier zomer 2022
2 juli, 2022 - 28 augustus, 2022
Vier de verbeelding en doe mee met All you can Art! Iedereen - maar dan ook echt iedereen - krijgt bij All you can Art de kans om samen kunst te maken, te leren en te ontdekken. In het Open Atelier van All you can Art kan iedereen zelf aan de slag. Dus ook jij! Leer, ontdek en maak kunst. De tentoonstelling - opgebouwd vanuit de open ateliers van de kunstenaars - verandert iedere dag en groeit telkens groter. Haal de kunstenaar in jezelf naar boven en draag met jouw kunstwerk bij de aan de tentoonstelling!
Deze zomer werken IBB oprichters en kunstenaars David Bade en Tirzo Martha samen met social practice kunstenaars Elvis Chen, Roxette Capriles, Liesbeth Labeur, Dik Kreuk en Gerson Kronstadt in en buiten de Kunsthal afwisselend aan verschillende projecten.De open ateliers vormen een plek waar iedereen samenkomt om kunst te maken, elkaar te inspireren, met elkaar te discussiëren en kunst te presenteren. De beweeglijkheid en flexibele aanpak van All you can Art leidt tot ongewisse resultaten en ontmoetingen. Mensen van verschillende achtergronden komen samen en wisselen verhalen en ideeën uit. Zo vindt een veelzijdig gezelschap van mensen elkaar in de Kunsthal. Samen werken ze mee aan verschillende grote en kleine projecten en kunstwerken. Volg alle ontwikkelingen deze zomer op dit blog, en maak hier kennis met de kunstenaars.
Gerson Kronstadt
Gerson Kronstadt is in 2019 afgestudeerd aan de Willem de Kooning Academie. Als IBB-alumnus met zijn wortels in Curaçao, laat hij zich inspireren door alledaagse taferelen. Zijn werk is maatschappelijk en politiek geëngageerd en een mix van performance, beeldende kunst en muziek.
Roxette Capriles
Roxette Capriles is geboren en getogen op Curaçao. Ze studeerde in 2016 af aan de Willem de Kooning Academie en won de Drempelprijs met haar werk ‘Rots in Brand’. In 2017 ging Capriles terug naar Curaçao om workshops aan studenten van het IBB te geven. Momenteel woont en werkt ze in Rotterdam, waar ze aan verschillende projecten werkt. Ze onderzoekt voortdurend de rol van de kunstenaar in de samenleving door anderen in haar atelier uit te nodigen om deel te nemen aan het proces van het maken, denken en spelen.
Liesbeth Labeur
Liesbeth Labeur komt oorspronkelijk uit Nederland. Ze werd geboren op Walcheren, waar ze nu ook woont, maar bracht haar jeugd door op Curaçao. In haar artistieke praktijk staan piëtistisch vormgebruik en Babylonische beeldverwarring centraal. Tegenstelling en verwarring, waar ze met haar kunstwerken een nieuw evenwicht voor zoekt. Het tekenwerk van Labeur laat een intieme, naar binnen gekeerde leefwereld zien. In eenzelfde beweging werkt ze met iedereen, met groepen mensen van verschillende culturen, samen. Hiermee laat ze alle leefwerelden en handschriften toe in haar werk. Deze zomer werkt Liesbeth Labeur elke zaterdag met Summerschool alumni samen.
David Bade
Naast de diversiteit van materiaal- en kleurgebruik en de combinatie van figuratie en abstractie, is sociale betrokkenheid kenmerkend voor het werk van David Bade. Het leven in al zijn complexiteit is prominent aanwezig in zijn werk en ieder onverwacht moment kan door hem gevangen worden in een kunstwerk. Met zijn werk reageert hij op uiteenlopende maatschappelijke en sociaal geëngageerde thema’s, waaronder politiek, seks, kunst en sport. Sterke beelden worden gerelativeerd door dubbelzinnige titels. Met een flinke dosis humor, gevoel en mededogen levert Bade via zijn werk commentaar op de maatschappij.
Tirzo Martha
Tirzo Martha maakt kunst uit noodzaak: niet om creatief te zijn maar vanwege zijn sociale betrokkenheid. Hij ziet kunst als een middel dat ingezet kan worden ter verbetering en ontwikkeling van een gemeenschap. Vanuit dit uitgangspunt betrekt hij mensen in zijn werk en maakt hen onderdeel van het ontwikkelen van ideeën, nieuwe visies, nieuwe benadering van problematieken en het maakproces. Martha onderzoekt de leefomstandigheden van mensen, hoe ze omgaan met hun ruimte en objecten, maar ook hun gedachten, dromen en teleurstellingen. In zijn politieke en sociaal geëngageerde installaties en sculpturen gemaakt van verzamelde materialen en dagelijkse gebruiksvoorwerpen laat hij het wankele evenwicht, de ongelijkheid binnen en de complexe structuur van de (Curaçaose en Caribische) maatschappij zien.
Dik Kreuk
Na 40 jaar in de zorg te hebben gewerkt ging Dik Kreuk in 2018 met pensioen. In hetzelfde jaar meldde hij zich aan als student voor de Summerschool. Een nieuwe wereld van creativiteit en samenwerkingen gingen voor hem open. Kreuk is al een aantal jaren onderdeel van de All you can Art familie: eerst als Summerschoolstudent en daarna als begeleider van studenten en kunstenaars. Kreuk is autodidact kunstenaar en werkt graag aan installaties gemaakt van afgedankte materialen.
Elvis Chen
Elvis Chen is afgestudeerd aan de kunstacademie en een doorgewinterde IBB alumni. Elvis is geboren in Suriname en later geëmigreerd naar Curacao, waar hij vaak geconfronteerd is met mensen die een andere realiteit ervaren. Zoals bijvoorbeeld de cliënten van de psychiatrische kliniek Capriles, thuisbasis van IBB. Chen is geïnteresseerd in de discrepantie tussen verschijning en realiteit. Mensen beoordelen anderen vaak (onbewust) op hun uiterlijke verschijning. Aannames op basis van etniciteit, sociale klasse en gender vormen het profiel van anderen. Met zijn vaak autobiografische werk toont Chen hoe de ontwikkeling van iemands leven het begrip van identiteit verandert. Hij schuwt daarbij de kritiek op de samenleving, het onderzoek naar zijn eigen situatie, familie en mensen om zich heen, evenals de clichés waar we aan vastklampen niet.