De Kunsthal zet in op samenwerking en experiment
5 januari 2021
Voordat alle culturele instellingen op vrijdag 13 maart vanwege corona tijdelijk de deuren moesten sluiten, leek de Kunsthal Rotterdam wederom af te stevenen op een topjaar. De teller stond na 2,5 maand al op 79.000 bezoekers. De tentoonstelling Thierry Mugler: Couturissime bracht tussen half oktober en 8 maart maar liefst 175.000 mensen op de been, kreeg een dikke negen als waardering van een lovend publiek en realiseerde een economische spin-off aan de stad van 6,3 miljoen euro. Nu, precies negen maanden later, is de Kunsthal opnieuw gesloten voor publiek en maken we de balans op van een uitzonderlijk jaar.
De Kunsthal sluit het jaar af met een krappe 150.000 bezoekers, de helft van het aantal dat de Kunsthal in 2019 wist te bereiken. Kunsthal directeur Nathanja van Dijk licht toe: “Binnen de1,5-meter maatregelen, die van grote invloed zijn op de bezoekerscapaciteit, én de 16 weken die we door sluiting zijn misgelopen, is het resultaat nog enigszins positief te noemen. Het publiek wist ons – zeker in het weekend – nog altijd goed te vinden. De Kunsthal is bedreven in het zichzelf steeds opnieuw uitvinden, we zijn een flexibele en innovatieve organisatie die scherp aan de wind zeilt, continu de samenwerking en het experiment aangaat en naar nieuwe kansen en mogelijkheden zoekt. Dat heeft zeker geholpen om zo goed mogelijk op de omstandigheden in te spelen en een bijzonder programma neer te zetten.”
Internationale Calder tentoonstelling
Door direct in maart rigoureuze ingrepen te doen in de programmering heeft de Kunsthal het verlies enigszins kunnen beperken. Naast de NOW regeling is de Kunsthal tot nu toe niet in aanmerking gekomen voor aanvullende steun. Nathanja van Dijk: “We teren dus snel in op ons noodzakelijke investeringsreserve dat in een aantal succesvolle jaren is opgebouwd. 2021 wordt dan ook een zeer uitdagend jaar, waarin we werken met een aangepaste begroting en tegelijk een contrastrijk en verrassend programma bieden. Vanaf november gaan we zelfs inzetten op een grootse, internationale tentoonstelling over Alexander Calder en toonaangevende, hedendaagse kunstenaars die door hem geïnspireerd zijn. Juist met die combinatie van grote namen en publiekstrekkers, die tegelijk te zien zijn met verborgen parels, Rotterdams talent en actualiteit, weten we ons brede en diverse publiek te trekken. We hebben in Rotterdam met elkaar een grote aantrekkingskracht weten te bereiken voor liefhebbers van kunst en cultuur van over de hele wereld en die positie willen we bestendigen.”
Hoogtepunten 2020
Naast de uitdagingen kende 2020 ook vele hoogtepunten. De succesvolle Europese première van Thierry Mugler: Couturissime, een spectaculaire tentoonstelling waarin de schatten van Manfred Thierry Mugler’s haute couture werden onthuld, was tegelijk te zien met meesterwerken uit de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen. ‘Extase’ van fotograaf Sanne Sannes opende tijdens Art Rotterdam Week. Tijdens de eerste lockdown lukte het om de prachtige Franse tapisserieën voor de tentoonstelling ‘Extra Large’ en de vele internationale bruiklenen voor ‘Black Album / White Cube. A Journey into Art and Music’ naar Rotterdam te halen. In een eerste editie van Kunsthal Matchmaker, een ode aan creatieve makers, liet kunstenaar Ellie Uyttenbroek een cordon van TikTok-tieners op de roostervloer voor de Kunsthal optreden tijdens een livestream. Vele Kunsthal LIVE events en inhoudelijke samenwerkingen vonden doorgang, soms in een online of hybride vorm, zoals de masterclasses en het familie-event ‘See you later, Illustrator!’ en vaak ook live in de Kunsthal. Zo waren er verschillende edities van KunstKoppels, de jaarlijkse Naked Tours waren in mum van tijd volgeboekt en Afrovibes nam het Auditorium van de Kunsthal voor een dag over. Samen met hoofdsponsor ING werd succesvol de online Kunstbuzz gelanceerd: al meer dan 5.000 leerlingen deden mee vanuit scholen uit het hele land en zelfs Aruba. De RRKC en de gemeente spraken tijdens de toekenning van de nieuwe cultuurplanaanvraag hun waardering uit voor de manier waarop de Kunsthal zich inspant om haar missie te bereiken, een waardevolle erkenning vanuit de stad. En met een bijdrage van het VSBfonds kan de Kunsthal ook de komende jaren haar Kunsthal LIVE programma verder uitbouwen.
Jubileumeditie All you can Art
Het jubileum van All you can Art werd in de zomer gevierd tijdens een kleurrijke editie waarin de verbindende kracht van kunst meer dan ooit gevoeld werd. Vanuit gastlocatie Kunstruimte Crooswijk en vanuit de Kunsthal ging het team van kunstenaars actief aan de slag om samen kunst te maken en nieuwe verbindingen te leggen, juist ook met eenieder die deze connectie niet vanzelfsprekend kan maken. Hoe doe je dit in een tijd van social distancing en zoom-meetings? De deelnemers werden aangesproken op hun talent te improviseren en flexibele, creatieve oplossingen te bedenken.
Vooruitblik
De Kunsthal trapt het nieuwe jaar op 23 januari af met een multimediale tentoonstelling over het tijdloos verlangen naar eeuwige jeugd. Aan de hand van mode, fotografie en video laat de tentoonstelling ‘Youthquake’ zien hoe youth sells. In het voorjaar nodigt de Kunsthal haar publiek uit het dierenrijk van de kunst te betreden. In de tentoonstelling ‘We Are Animals’, die opent tijdens Rotterdam Art Week, komt een grote verscheidenheid aan buitengewone dierlijke creaties van ruim dertig hedendaagse kunstenaars samen. In de zomer toont de Kunsthal magistrale Canadese schilderkunst uit 1910 tot 1940 van de Group of Seven, die in het thuisland ongekend populair is maar in Nederland nauwelijks bekendheid geniet. Naast werk van de Canadese modernisten presenteert ‘Magnetisch Noorden’ foto- en videomateriaal gezien vanuit de First Nations, dat een kritisch perspectief biedt op de schilderijen. Tegelijk kan het publiek zich onderdompelen in een dynamische tentoonstelling waarin de wereld van de Emmy winnende en Oscar genomineerde Nederlandse animatiestudio Job, Joris & Marieke tot leven komt.
De must-see voor het najaar is ‘Calder NOW’. De tentoonstelling wordt ontwikkeld in nauwe samenwerking met de Calder Foundation en gastcuratoren Dieter Buchhart en Anna Karina Hofbauer en presenteert een nieuwe visie op het werk van Calder en zijn plaats binnen de kunstgeschiedenis. Naast meer dan twintig werken van Calder, worden werken getoond van hedendaagse kunstenaars waaronder Olafur Eliasson, Žilvinas Kempinas, Ernesto Neto, Aki Sasamoto en Sarah Sze. Deze kunstenaars worden beïnvloed door Calders belangrijkste artistieke interessegebieden. Verbluffende installaties die de zwaartekracht tarten, sculpturen die buitengewone optische ervaringen teweeg brengen en werken die alle zintuigen aanspreken, brengen nieuwe verbanden met het iconische oeuvre van Calder aan het licht.
Kunsthal Rotterdam dankt alle fondsen, sponsoren en partners voor hun genereuze bijdrage in 2020!