9 July, 2021 - 16 September, 2021

Lees hier de ervaringen en belevenissen van de All you can Art Summerschool 2021. Vijfentwintig creatieve talenten - van alle leeftijden, achtergronden en opleidingsniveaus - deden mee en konden zich zes weken lang op artistiek gebied ontwikkelen. Hoe dat is gegaan, lees je in deze blog. En: vanaf 1 april kun je je aanmelden voor de Summerschool 2022!

Finissage All You Can Art Low Res 174.JPG
Finissage All You Can Art, foto Marco De Swart

Finissage

Zes weken lang hebben de Summerschoolstudenten geleerd, gemaakt, ontmoet, ontdekt, geschilderd, gedrukt, gebatikt en gezaagd. Onder begeleiding van de All you can Art kunstenaars, hebben de studenten een unieke en inspirerende zomer beleefd waarin ze hun talenten hebben ontwikkeld.

Zondag 29 augustus namen we in het Kunsthal Auditorium afscheid van de groep All you can Art Summerschoolstudenten. Met een persoonlijk praatje van de kunstenaars en een certificaat werd deze bruisende zomer bomvol kunst afgesloten voor de studenten.

claire.jpg
Summerschool student Claire, foto Jamie Deen

All you can Art Summerschool door de ogen van: Claire

De vierde week van de Summeschool zit er al weer op en ditmaal heeft Claire haar belevingen en indrukken vastgelegd. Claire is 27 en in 2018 afgestudeerd van de studie Communicatie en Multimedia Design. Haar motivatie om mee te doen aan All you can Art komt vanuit haar passie voor creativiteit, zonder remming of regels. Daarnaast zou ze graag haar netwerk binnen de creatieve sector uitbreiden. 

Met nog twee weken te gaan en haar werkende leven in Utrecht op haar wachtende is Claire vastberaden optimaal te genieten. Na drie weken hectiek, een tornado van creatieve uitspattingen en impulsieve plannen, is de rust terug gekeerd. 

“Voor mij waren de eerste drie weken erg wennen. Als grafisch-opgeleide ben ik gewend gestructureerd en netjes te werken. Brainstormen, concept bedenken, medium kiezen, digitaal vormgeven, feedback verzamelen, aanpassen, uitsturen. In die volgorde. Nu moest ik los. Niks brainstormen, gewoon gaan. Geen digitale schets (wat ik stiekem toch deed), maar meteen de zaag er in en de verf erop. Niet bang zijn om onomkeerbare fouten te maken. “Je fouten oplossen maakt je werk interessant, dat is ook proces” aldus Roxy. Die neem ik mee.”

Na de eerste drie weken treden Pris en Liesbeth aan. Van hectiek naar gedetailleerde planningen waar iedereen op tijd wordt verwacht. De thematiek en de opdrachten deze week waren duidelijk: alles draait om identiteit. Er worden verschillende druktechnieken geleerd, tekenen, schrijven, boekbinden en batik. Claire merkt op dat de groep gewend is aan de omslag van de werkwijze. “Anders, maar weer onwijs gaaf.”

Joriwn_Summerschool_LR.jpg
Summerschool student Jorwin, foto Jamie Deen

All you can Art Summerschool door de ogen van: Jorwin

De 17 jarige Jorwin doet dit jaar mee aan de All you can Art Summerschool, omdat hij graag wil leren hoe hij naar een eindproduct kan toewerken. Een duidelijk doel om mee te starten. In week 3 omschrijft hij zijn bevindingen. Jorwin noemt week drie de stille week, omdat een gedeelte van de groep niet op de Kunsthal aanwezig was en mee deed aan een project van Roxy. Een groep van twintig personen kan vrij overweldigend zijn, waardoor deze week een stuk rustiger was. 

In vergelijking met de andere dagen was dinsdag een volle dag. David Bade trapte de dag af met een lezing over talloze kunstenaars en kunststromen. Erg behulpzaam en het vergroot je referentiekader. Vervolgens vormden Inkt en houtskool de materialen voor de opdracht van die dag. De een tekende de omgeving na en de ander tekende vanuit zijn hoofd en gedachten. Afsluitend bekeek de groep elkaars werk. 

Ook bezochten de studenten Reakt. Reakt werkt aan verschillende projecten die mensen met psychische problemen of een verslavingsachtergrond op weg helpen in hun dagelijks leven. Met schroot maken de studenten met Reakt een sculptuur, wat uiteindelijk plek krijgt in de Kunsthal. 

De laatste dag van de week werd besteed aan de opdrachten. En zoals de zon voor week drie ten onder ging kwam hij voor week vier weer op.       

Ernanda_Summerschool_LR.jpg
Summerschool student Ernanda, foto Jamie Deen

All you can Art Summerschool door de ogen van: Ernanda

Deze week is Ernanda aan het woord. Ze is 19 jaar oud en heeft een heleboel hobby’s. Toch blijft beeldende kunst hetgeen waar haar passie ligt. Als ze maar impact kan maken. Ook danst ze graag en experimenteert ze met theater. “Ik mix graag alles.” 

Ernanda doet mee aan All you can Art om te leren van kunstenaars in het werkveld en nieuwe inzichten in anderen en zichzelf te krijgen. Ook leert wil ze soortgelijke creatieve geesten leren kennen en werkt ze daar graag mee samen. 

"De weken bij All you can Art voelen als maanden omdat er zo ontzettend veel gebeurt elke dag." Elke dag leer je van elkaar, van de kunstenaars en leer je jezelf beter kennen en ontwikkelen. De week startte met een portfolio quiz, waarbij het werk van de studenten werd geprojecteerd. Later op de dag ging de groep naar Worm. Alsof de hemel zijn deuren opende kwamen zij terecht in een Walhalla aan creatieve mogelijkheden. Zo biedt Worm een radio station, muziekopname, filmhuis, performance podia en nog veel meer aan. Iedereen kan er gebruik van maken. 

De woensdag begon met een bezoek aan SCRAP XL door stadskenner Dik. Heelhuids aangekomen stormde de groep los op dozen en rekken vol met spullen veelal afkomstig van fabrieksafval of jutters die hun buit graag delen. Veel kunstenaar uit Rotterdam vinden hier hun goud. Met de gekozen spullen werkten de studenten in de middag aan een opdracht. Ernanda ging aan de slag met de opdracht van David Bade en maakte een houtskelet als vorm van protest kunst. 

Roxy vulde de ochtend op de donderdag met een interessant rollenspel voor de studenten. Er ontstonden gesprekken over de eigen binnenwereld van een persoon, waar de buitenwereld vaak niets vanaf weet. Emoties kwamen los en er werd een traantje weg gepinkt. Later op de dag werd kort de Kringloopwinkel bezocht, waarna er gesprekken plaatsvonden met bezoekers, kinderen en volwassenen, over de Bijbelse platen omgetoverd tot hedendaagse kwestie. Het was leerzaam om een andere blik op het werk te krijgen. Zo kom je erachter of het verhaal wat je wilt uitbeelden klopt. Dat viel in de smaak. 

De week werd afgesloten met een bezoek aan het Rijksmuseum. Door middel van een audiotour bezochten de studenten de Slavernij tentoonstelling. De inhoud van de tentoonstelling zorgde voor emoties bij de groep. Na het indringende bezoek discussieerde zij na over wat we er van vonden en bekeek de groep de tentoonstelling ‘Look at me Now’. Een week met veel nieuwe inzichten en inspiratie kwam onder de parasol van het Rijksmuseum tot zijn einde. 

Jente_Summerschool_LR.jpg
Summerschool student Jente, foto Jamie Deen

All you can art summerschool door de ogen van: Jente

Iedere week lichten we een terugblik uit van een van de summerschool studenten. Gedurende de week schrijft de student op wat hij of zij leert, vindt, denkt en voelt. Tijdens deze eerste week is dit Jente, die dit in dagboekvorm schreef. Jente is 21 jaar en opgegroeid op het platteland, waardoor zij liefde heeft voor de natuur. Al vanaf jongs af aan was zij alleen maar buiten of omringt met dieren. Maar ook creativiteit zit in haar bloed en haar oma is haar grootste voorbeeld. Als schilderes maakt zij prachtige kunstwerken. “Door haar zag ik de schoonheid van het vak als kunstenaar in, maar ook van het leven. Zij ziet schoonheid en liefde in de kleinste dingen om haar heen. Ik probeer hetzelfde te doen.”

Vanwege haar profielwerkstuk, dat over de waarde van creativiteit in het onderwijs ging, is Jente de opleiding Docent Beeldende Kunst en Vormgeving gaan doen. Hierin kan zij haar passie voor kunst kwijt. Bij All you can Art daagt Jente zichzelf uit en leert zij nieuwe technieken. “Deze ervaringen wil ik meenemen en later toepassen in mijn vakgebied. Hierdoor hoop ik mijn liefde voor kunst en creativiteit te delen.”

Stil gezeten? Dat heeft Jente geen moment gedaan. De week zat vol met indrukken, ontmoetingen en inspirerende mensen. Zo trapte ze de week letterlijk af met het ‘indrukken en drukken’ thema, waarbij ze creatief met stempels te werk ging, kennis maakte met linodruk en een zelfportret maakte met rood en geel. Wat haar vooral opviel is dat iedereen zijn eigen stijl heeft. 

Veel andere opdrachten vullen de week. Op de derde dag bewerken de studenten een oude Bijbelse schoolplaat om naar de moderne tijd. De volledige vrijheid die ze tijdens deze opdracht kregen is iets wat Jente fijn vindt. Vanuit de opdracht ontstaan gevarieerde resultaten en diepe discussies. In de middag gingen de studenten de stad in tijdens een rondleiding door Katendrecht en een bezoek aan Verhalenhuis Belvedere. Een memorabele dag! 

Elke vrijdagmiddag sluiten de studenten af met een ‘Open Mic’, waarbij iedereen de kans krijgt iets te delen met de groep. Deze vrijdag bestond uit een aantal prachtige gedichten en liederen, waarbij iedereen meezong. Jente vertelt dat ze zich vereerd voelt onderdeel te zijn van All you can Art en kijkt ontzettend uit naar de komende weken. 

AYCA 20 juli 2021 Low Res 20.JPG
All you can Art Summerschool Kick-off 2021, foto Marco De Swart

Blik op het verleden 

David Bade en Tirzo Martha werken deze zomer ook aan het project Look At Me Now, in het kader van de tentoonstelling 'Slavernij' in het Rijksmuseum. Bade, Martha en enkele andere kunstenaars werken hierin samen met het Rijksmusempubliek aan tien beelden die passen bij de personages uit de tentoonstelling. De Summerschool studenten hadden de opdracht om te reflecteren op het thema uit de tentoonstelling, waaruit zij een kunstwerk maken.

AYCA 20 juli 2021 Low Res 10.JPG
All you can Art Summerschool Kick-off 2021, foto Marco De Swart

Kick-off in het auditorium

Het is weer zover... De All you can Art Summerschool is van start! De Summerschoolstudenten van alle leeftijden, achtergronden en niveaus ontwikkelen deze zomer zes weken lang hun creativiteit. Ze gaan samen aan de slag met de All you can Art kunstenaars. 

Tijdens de kick-off gaan de groep studenten aan de slag met het project van de dag: ‘opdruk, afdruk, indruk & nadruk’. Gerson Kronstadt begint de dag energiek met het geven van kunstige ochtendgymnastiek waarbij de studenten zichzelf opdrukken met stempels in de handpalmen. Daarna vindt de er een speciale voorstelronde plaats op basis van deze afdrukken en gaat de activiteit over in het maken van een persoonlijke stempel onder begeleiding van Liesbeth Labeur. 

Na de pauze portretteren de studenten zichzelf in de All you can Art kleuren met de indrukken van die dag en ontstaan er tijdens ‘de indruk’ door hen gemaakte maskers van het eigen zelfportret. Door met het zelfportret te experimenteren maken zij van een mooi werk een werk waar ze nóg trotser op zijn. De dag eindigt met ‘de nadruk’ waarin een reflectie van de dag, een gesprek over kunst en een stille meditatie centraal staan. Kortom; een mooie dag met een intensieve aftrap, opbloeiende vriendschappen en ontpopte talenten. 

AYCA 20 juli 2021 Low Res 11.JPG
All you can Art Summerschool Kick-off 2021, foto Marco De Swart

Zie ook

Kunsthal & Cookies
For an optimal website visit, we use functional and analytical cookies. To show videos and advertisements based on your interests, your consent is required for the use of marketing cookies. You can change this at any time. View our cookie statement and privacy statement.
These cookies enables the website to work like it should. These cookies are not optional.
These cookies are set by third parties, like YouTube or Vimeo.
These cookies allow us to measure the usage of the website and improve it accordingly.
These cookies allow our advertising partners to offer content tailormade for you.
When you disable categories, some functionality in the website might not work correctly. It's possible to change your preferences at any time. More information.